
9 ud af 10 mangler omega-3
En god balance mellem omega-6 og omega-3 kan være en af nøglerne til at forbedre dit helbred. Testen er en enkel måde at finde ud af, hvor meget omega-6 og omega-3 du har indtaget i de sidste fire måneder.
Omega-3 og fedtsyrebalancen
Fedtsyrer er nødvendige for, at alle kroppens funktioner kan fungere optimalt. Hjernen, musklerne, kredsløbet, åndedrætssystemet og huden. Hele vores krop består af celler, som alle er udtryk for små fabrikker, der har brug for energi til at arbejde. Cellernes overflade (cellemembran) består af et fedtlag, som har stor betydning for, om de nødvendige næringsstoffer kan trænge ind i cellen for at blive omdannet til energi. Hvis cellemembranen er hård og stiv, kan næringsstofferne ikke så nemt trænge ind i cellen og tilsvarende kan cellen ikke komme af med affaldsstofferne. Ergo har vi en fabrik, der ikke arbejder optimalt og som måske endda er ved at brænde sammen.
Regelmæssig og tilstrækkelig indtagelse af omega-3 og omega-6-fedtsyrer er nødvendigt for hjernens udvikling, funktioner i immunsystemet og opretholdelse af et normalt blodtryk. Det er dermed afgørende for vores sundhed og vores helbred, at der er balance mellem de to fedtsyrer (fedtsyrebalancen). Omega-6 er et inflammatorisk fedtstof, og omega-3 er et anti-inflammatorisk fedtstof. Det siger derfor sig selv, at en balance er nødvendig for at undgå betændelsestilstande i kroppen.
Igennem de seneste århundreder har menneskets kost verden over ændret sig markant. I dag indtager vi flere forarbejdede fødevarer, og vi spiser kun i begrænset omfang fisk, hvilket forstyrrer den vigtige balance mellem omega-3 og omega-6 i kroppen. Vi får dermed alt for meget omega-6 via vores kost og alt for lidt omega-3.
Det mest undersøgte fedtstof
Der er de seneste 50 år lavet mere end 40.000 veldokumenterede undersøgelser og forskning, der alle viser samme resultat – vi har brug for omega-3 for at opretholde et godt helbred.
Vores egen danske læge og professor Jørn Dyerberg har sammen med H.O. Bang engang været indstillet til Nobelprisen for opdagelsen af de helbredsmæssige virkninger af de langkædede, flerumættede omega-3-fedtsyrer EPA og DHA (Kilde: BioNyt Videnskabens Verden – nr. 157 maj 2013)
”Forarbejdede fødevarer har vist at have inflammatoriske og giftige virkninger på vores krop og er blevet forbundet med en øget risiko for at udvikle de såkaldte kroniske sygdomme, som rammer en stor procentdel af befolkningen. Disse er de psykiatriske (angst, depression), psykosomatiske, kardiometaboliske, autoimmune, allergiske og neoplastiske sygdomme.”
Artemis Simopoulos, overlæge og forsker
Hvordan får vi så mere omega-3?
Vi kan få omega-3 enten fra vildtfanget frisk fisk eller fra kosttilskud. Vildfanget fisk - fordi opdrætsfisk bliver fodret med foder der har et højt indhold af omega-6.
Desværre er markedet for kosttilskud uigennemsigtigt og svært at navigere i.
Her er mine anbefalinger og begrundelser for, hvad et omega-3 tilskud af høj kvalitet skal indeholde:
★ Kroppen kan bedre optage omega-3 fedtsyrerne fra en flydende olie.
★ Olien skal være udvundet fra vildtfanget frisk fisk fra de kolde have. Mange olier og kapsler udvindes fra de varme have og fragtes til norden for at blive produceret. Der er ikke strenge krav til nedkøling af fisken, og der går ofte mere end et døgn, før fisken er klar til at blive produceret.
★ Olien skal være 100% naturlig, dvs. uden tilsætningsstoffer og kemiske processer.
★ Det skal være en fuldspektret olie, dvs. at hele fisken (undtaget fileterne) er brugt til at producere olien. Herved bibeholdes alle naturlige næringsstoffer, mineraler og fedtsyrer, der er nødvendige for at kroppen kan genkende og optage omega-3 fedtsyrerne.
★ Der skal være fuld gennemsigtighed fra fisk til produkt, dvs. olien skal være sporbar. Det bør fremgå af flasken, hvor fisken er fanget, hvornår den er fanget og hvor lang tid der er gået fra fisken er fanget til olien er produceret. Denne gennemsigtighed er fremtiden indenfor kvalitetsprodukter.
★ Og så skal olien selvfølgelig smage godt - og ikke af rådden fisk !
Jeg anbefaler
Jeg anbefaler fiskeolien Pure Arctic Oil fra Eqology AS, som er et norsk selskab, der har eksisteret i mere end 25 år. Eqology er medlem af det norske direkte salg-forbund og producerer og sælger sporbare og bæredygtige kvalitetskosttilskud. Deres omega-3 olie er 7 år i træk blevet tildelt den prestigefyldte pris ”Superior Taste Award” og opfylder alle mine ovennævnte anbefalinger.
Olien er testbaseret, dvs. man får målt sin fedtsyrebalance, inden man starter op på et forløb med olien og igen efter 6 måneder, så man kan få et synligt bevis på, at kosttilskuddet virker. Det tager cellerne 4-6 måneder at regenerere, og derfor kan man først måle, hvad man har spist efter 120 dage.
Vitas AS er et uafhængigt norsk selskab og behandler de udførte tests. Vitas AS behandlede bl.a. de mange tests under COVID-19 pandemien i samarbejde med de norske myndigheder.
Test og se om du mangler omega-3
Testresultater viser, at 9 ud af 10 mangler omega-3. Du kan få testet din fedtsyrebalance hos mig. Kontakt mig hvis du vil høre mere.